Ανοιχτα τα καταστηματα τις Κυριακές;

Ελαβα, την τοποθετηση του Εμπορικου και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδος σχετικά με την πρόθεση της «εργατικής Κυριακής» την οποια και σας την μεταφέρω. Εσείς τι πιστεύετε; Πρεπει ή δεν πρεπει να εφαρμοστεί;

«Με έκπληξη ακούσαμε τον  Υπουργό να ανακοινώνει τη πρόθεσή του να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ όλες τις Κυριακές,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η απόφαση αυτή σπρώχνει στο κενό τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην περίοδο βαθειάς ύφεσης που διανύουμε, δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

Ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (αρ. πρακτ. 562/13-12-12) λέει ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ διότι :

  •  Το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και καιρό πραγματικότητα. Ο Νόμος ορίζει ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Στις τουριστικές δε περιοχές, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν και Κυριακή με απόφαση της Περιφέρειας.
  • Ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων δεν λείπουν απ’ τον καταναλωτή. Αυτό που λείπει είναι η αγοραστική δύναμη. Η μετατροπή της Κυριακής σε «καθημερινή» θα ακυρώσει τη μόνη ημέρα που απομένει στον Έλληνα για να αφιερωθεί στην οικογένειά του, τη θρησκευτική του πίστη και την ξεκούρασή του.
  • Η υπεραπασχόληση 365 μέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα εξοντωθούν οικονομικά αλλά και οργανικά αφού το κόστος λειτουργίας της Κυριακής είναι δυσβάσταχτο και κανένας δεν μπορεί να εργάζεται 7 μέρες την εβδομάδα.
  • Είναι ψέματα ότι ο περιορισμός των 250 τ.μ προφυλάσσει τους μικρομεσαίους. Η διάταξη μπορεί να εξαιρεί τις «αλυσίδες», για τις οποίες όμως δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός κι επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά  που νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τ.μ.
  • Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές θα απαξιώσει άλλες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες, τουριστικά καταστήματα κ.τ.λ.

 Θα πρέπει, οι αρμόδιοι Υπουργοί να ακούσουν και να συμβουλευτούν τους θεσμοθετημένους Φορείς του εμπορίου, δίνοντας στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτοί τη λειτουργία της αγοράς τους, κρίνοντας από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s